Stemmer

28. februar 2018

Alle disse stemmer og lugte, mennesker overalt omkring hende, alt for tæt på. Hun kan ikke lukke dem ude, menneskehavet slår sammen om hende, fylder hovedet med vat.

Hjertet stopper, åndedrættet er på vågeblus, hjernen mangler ilt. Det haster med at genfinde balancen. Hun lukker øjnene for at skabe sit eget rum, en luftboble midt i denne fremmede, undersøiske verden.

Her kan hun mærke dem, en efter en kommer de frem foran hende, viser deres indre liv, afgiver dufte, fortæller deres historie. Hun sanser deres drømme, længsler, håb, fortvivlelse. Hun ser deres verdener.
Så begynder hun at skrive.

Ingen panik

28. februar 2018

Det buldrer og brager, han smider sig ned med armene oppe omkring hovedet. Knæene ryger op til hagen. Det sker automatisk, han kan ikke slå rygmarvsreaktionen fra.

Tankerne flyver i alle retninger, han bider tænderne sammen, vrister højre arm fri og hamrer den ned i gulvet. Stop … stop … STOP. Vejret ind gennem næsen – fem – fire – tre – to – en – pust langsomt ud. Rolig nu.

Kroppen holder op med at krampe. Han får fat i ørepropperne på natbordet, stilheden sætter ind.
I stuen fortsætter børnene begejstret med at sprænge den lange strimmel bobleplast fra papkassen med fladskærmen.

Venligheden selv

27. februar 2018

Pigen står på tæer foran kølemontren, men de farvestrålende yoghurtbægre er uden for rækkevidde. Hun kalder på sin mor, der er ved at undersøge mængden af tilsætningsstoffer i en spegepølse.

En midaldrende dame kommer pigen til hjælp og indkasserer et strålende smil. Der er varme nok til resten af dagen. Hendes egne børnebørn må ikke få sådan noget. Pigen dumper sin fangst i indkøbskurven.

Sikke en sød dame, siger moren, og sender et bebrejdende blik i hendes retning. Damen undviger behændigt sarkasmen. Hun blinker indforstået til pigen og lægger en plade chokolade i sin egen kurv.

Bump på vejen

26. februar 2018

Cyklisten har bundet hundesnoren fast til styret. Ved siden af triller en tæppetisser-terrier af sted. Man kan ikke se benene for pels, den har slidt dem af i forsøget på at følge med sin herre. Terrieren sakker bagud, cyklisten trækker i snoren, sænker farten.

Manden i bilen ser cyklisten i bakspejlet. Han holder ved kantstenen og venter på sin date. Endelig kommer hun. De er sent på den. Han lader cyklisten passere, gasser så op for at imponere damen og drejer ud på vejen.

Det lille bump tilskriver han kantstenen, rynker undrende panden ad cyklistens knyttede næve.

Plastik

25. februar 2018

Hun har tænkt på det, siden hun så billederne af hvalen med maven fuld af plastik. Karkludene er hjemmestrikkede, tøjet økologisk. Hun har sit eget net med hen i supermarkedet, bruger aldrig mere fryseposer.

Venindernes blikke siger det hele. Misundelse, foragt, bedrevidenhed, hele spekteret. Man kan alligevel ikke gøre noget, siger de, din protest er en dråbe i havet. Måske, men så er den dråbe i det mindste ikke fyldt med mikroplast.

Hun har forberedt en overraskelse til dem i dag, en slags anskuelighedsundervisning. Kanden med friskpresset appelsinjuice står på bordet, hun mangler bare at tilføje lidt ekstra ”frugtkød”.

Vaskedag

24. februar 2018

Vaskemaskinen drejer rundt, det samme gør hendes hoved, men tøjet vasker ikke sig selv. Næste gang må hun huske at vaske før byturen.

Vaskeriets app på mobilen bekræfter, at hun har to maskiner til rådighed. E-vaskeri, tja. Der går nogle år, før man kan sidde i sin lejlighed og teleportere vasketøjet ned i vaskeriet med sin telefon. Hun smiler, smækker lågen i, trykker start.

Hun sætter sig på bænken og griber i lommen efter telefonen. En ubehagelig tanke manifesterer sig et tåget sted i baghovedet. Hun drejer langsomt hovedet. Inde i vaskemaskinen til venstre flyder en sort firkant forbi.

Ude i kulden

23. februar 2018

Bænken føles kold tværs gennem vindjakken. Det er ikke sommer mere, men dynejakken og støvlerne ligger i en bagageboks, som han har glemt nummeret på.

Han tænder en smøg og læner sig lidt frem. Heldigvis regner det ikke, bænken er tør. Sidste år blev det ikke rigtig vinter.

Albuerne hviler på knæene, røgen siver ud af næse og mund, det ulmer i brystet. Blikket rammer de skæve tånegle i sandalerne. De er blålige.

Det går nok ikke. Han må vinde nøglen tilbage fra Tubbe i morgen. Han kan da ikke blive ved med at sidde i uheld.

Stilleben

22. februar 2018

Morgenkaffen dugger hans briller til. Med vilje. Hun reagerer ikke, det plejer ellers at få hende til at grine.

Hun har været så tavs på det seneste, han er bekymret. Engang gik han og ønskede, hun ville tie stille en gang imellem. Ikke længere. Han vil høre hendes tanker, hvad der plager hende.

Hun stirrer på ham med tomme øjne, en tåre finder vej ud af hans øjenkrog. Så banker det på døren, hjemmehjælperen kommer ind uden at vente på svar. Hun tager et frisk pust med sig udefra.

Hej, Nielsen, siger hun, sidder du her helt alene.

Action

21. februar 2018

Han forestiller sig ofte, hvordan det er at være actionhelt. Altså, sådan i virkeligheden. Hans hårde fitnessmuskler ser blærede ud, pigerne er vilde med dem.

Fritidsjobbet på tanken er dog ikke det bedste udgangspunkt for action, han overvejer at forsøge sig som dørmand. Han er sikker på, det vil skaffe ham en kæreste på ingen tid, men på den anden side gider han ikke spille bussemand over for halvsnaldrede mindreårige.

Midt i det eksistentielle regnestykke står narkomanen med skyderen pludselig foran ham. Heldigvis er der en disk imellem. Han stormer ind på toilettet og låser døren efter sig.

Havnetur

20. februar 2018

Efter formiddagskaffen går han ud. Den salte brise stryger ham om kinderne og får øjnene til at løbe i vand.

Han går den sædvanlige rute, lader lydene og duftene trænge dybt ind i sjælen. Forbi bænken med stodderne, forbi pølsevognen, pakhuslejlighederne og den blå skulptur ved toldboden. Han stopper, mærker kaldet fra havnebassinets sorte vand.

Han har losset sild her så ofte, at han kunne finde rundt med lukkede øjne, hvis ikke det var for alle de nye påfund, der skyder op som forhindringer på hans vej. Han lader den hvide stok med de røde striber bestemme vejen hjem.

Små plageånder

19. februar 2018

Det ser virkelig ud, som om kræet svømmer tværs over badeværelsesgulvet. Hun sidder på toilettet med hælene oppe på brættet. Hader, hader, hader kryb.

Hun er holdt op med at kalde på mor, når der sidder et stankelben i hjørnet, vil ikke høre mere om entomofobi, selv om rygsøjlen er ved at folde sig sammen og forlade hende hver gang.

Sølvfiskene er de værste. Hun plejer at tænde lyset på badeværelset og tælle til hundrede, før hun åbner døren. Men ikke denne gang. Det er på tide at tage sig sammen, hun fylder trods alt snart halvtreds.

Grøn livsstil

18. februar 2018

Hver gang køleskabet slukker, vågner han. Det larmer som en vognfuld metalskrot på en hullet grusvej. Lige meget, han skal ikke noget, falder hurtigt i søvn igen.

Han er heldig, når han selv skal sige det. Skurvognen står i haven hos en venlig mand, der købte hans blad, dengang han stadig stod foran Kvickly hver formiddag. Han må bo her, så længe han bruger havelågen i baghaven og ikke går ind fra villavejen.

Der er stadig nok til et par dage i køleskabet. Han fylder en pose og trasker ned til de andre på bænken ved havnen.

Opvask

17. februar 2018

Han skyller tallerkenen af, stiller den ved vasken. Chefen bliver sur, hvis han kommer for sent igen. Han har vænnet sig til at forsøde studietiden med takeaway og rødvin.

De andre kan bare lade hans tallerken stå. Man rydder op efter sig selv, men ikke altid med det samme. Hende den emsige er flyttet, så fælleskøkkenet er blevet helt hyggeligt.

Langhårede madrester i køleskabet er bagsiden af husfreden, han pakker sin egen mad ind. En uventet lyd får ham til at vende sig om. Køleskabsdøren går langsomt op, nogen eller noget har åbnet den indefra. Der røg det job.

Lakridspiber

16. februar 2018

Klappen åbner sig. Han stirrer på bundterne af pengesedler. Hånden krammer om mønten i lommen. Hvor mange lakridspiber kan man få for sådan et bundt? Han bliver næsten svimmel.

Det er mange år siden, men indtrykket har sat sig fast i en afkrog af hjernen. Han havde næsten glemt det. Nu står det så levende for ham, at han kan mærke fornemmelsen i maven igen. Men lakridspiberne er for længst fortid.

Hånden krammer om attrappen i lommen, da han smækker døren til tankstationen op og stormer frem mod den unge mand ved kassen.

Besøg

15. februar 2018

Han koncentrerer sig om at høre, hvad kassepigen siger. Man kan ikke kalde dem damer længere. Det er svært, hun har tørklæde på.

Flaskerne kører forbi på båndet. Han skal også have en af dem fra hylden bag pigen. Han stirrer forlegent ned i rollatorkurven, undgår hendes blik.

Udenfor løser han pudlen og trasker hjemad. Sønnen kommer i dag, de skal have en øl og en snaps til silden. Han har endda været i bad.

Han hilser på et ungt par i solskinnet, de kigger den anden vej. Han smiler til bøgetræet ved indkørslen. Den gode stemning bliver hængende.

Fremmed indtrængen

14. februar 2018

Hun mærker det, før hun træder ind over dørtrinet. Som om molekylerne i luften sitrer på en fremmed måde. Måske en lugt, en forkert luftfugtighed.

Hun har lært det af kæresten. Det er sådan noget, man tager med sig hjem fra Afghanistan.

Adrenalinen sætter ind, da hun tænder lyset. Ikke fordi hun er overrasket, det er mere chokket over at få bekræftet intuitionen. Ægget er væk. Lampen over sofabordet. Jord på gulvet. Ikke andet, men det er nok.

Benene svigter, hun sætter sig ned på gulvet og skjuler ansigtet i armene. Han rejste ud igen i morges.

Skyldig

13. februar 2018

Han ser bilen for sent, den kommer imod ham som gennem en portal fra en anden tid. Han river i rattet, men bilen fortsætter ligeud. Han skriger. Han slipper og stirrer paralyseret ind i lygterne.

Det er lige meget, hvad der faktisk skete. Resultatet er altid det samme: Sammenstødet flænser passagersædet op og sender hans datter i koma. Scenen gentager sig i en uendelighed, uanset om han sover eller er vågen.

Han skulle ikke have givet hende lov til at sidde på forsædet. Hun skulle slet ikke have været med. Han skulle have ventet med at tjekke den sms.

Akkord

12. februar 2018

Tallerknerne klirrer i vasken. Ved siden af ham ligner stablerne skæve skyskrabere, men han ænser dem ikke. Han bliver alligevel aldrig færdig, først ved fyraften.

Børsten kører langsomt rundt. Omhyggeligt. Det skal gøres ordentligt, det sagde hans far altid. Han kan stadig mærke den sviende fornemmelse på kinden og hovedpinen, der overfalder ham bagfra.

Hurtigt og ordentligt passer ikke sammen. Jobbet er ikke på akkord, det har han prøvet. Jobvejlederen himlede med øjnene, sidst han var dernede.

Det her er ok. Han har regnet ud, hvor meget han skal nå for at undgå ballade. Det er hans akkord nu.

Nærdødsoplevelse

11. februar 2018

Hjalte har blod over det hele. Det gik fuldstændig galt. Allermest har han lyst til at stikke af, men man lader ikke sin ven ligge og dø sådan der. Alene.

Et støn rykker ham ud af spekulationerne. Vennen er vist ikke helt død endnu. Han bøjer sig ned og stirrer på såret i tindingen. Der er noget hvidt derinde. Kraniet. Han trækker sig forskrækket væk, da Hjalte åbner sine vilde zombieøjne. Armene flyver op foran ansigtet.

Idiot, hvæser Hjalte og sparker benene væk under ham. Han når lige at mærke lettelsen skylle gennem kroppen, før mørket falder over ham.

Tid

10. februar 2018

Der var Træskojens og Tudesofie, Slåtilsøren og Suttelise. Alle de år, alle de liv. Måske ligger de på kirkegården med næsen mod øst nu. Hun er på vej tilbage, ringen sluttes. Årene dengang står så skarpt, og i går blegner. Dagene er ens.

Her er oldinge i gammelmandsbukser og pludderhøner, der altid vil have tossekassen tændt. Hun vil hellere sidde inde hos sig selv, men plejepersonalet får ballade. Datterens samvittighed har det bedre, hvis hun sidder og gaber i dagligstuen.

Her sidder hun så og lader tiden gå. Hun har jo nok af den – så længe det varer.

Forbudt

9. februar 2018

Hun har huen ned i øjnene, og det er forbudt, når halstørklædet sidder oppe om næsen. Det siger Tue. Men det er koldt. Dammen er frosset til, ænderne ryster med næbbene og græder over deres forsvundne andemad.

Tue har en elefanthue, det er også forbudt. Han er ligeglad, for hans forældre skal skilles. Så må man gerne gøre forbudte ting: Slå med knytnæver, gå med elefanthuer. Hun har ingen far, men det gælder ikke. Det er så længe siden, at det er normalt.

Hun trækker halstørklædet ned om hagen. Der er ingen undskyldning for noget mere. Kun for Tue.

Utilstrækkelig

8. februar 2018

Jeg er usynlig. Svæver gennem verden uden at efterlade spor. Min stemme er usynlig, min tekst på facebook. Glider gennem nyhedsstrømmen, lander mellem linjerne.

Jeg er ikke blevet væk.
Jeg har aldrig været her.
Jeg er til stede overalt.

En skygges åndedrag, en hvisken uden krop. Som en elverpige uden rygrad, krøllet sammen i din inderste hjernevinding, spytter jeg dig i øret.

Aldrig nok.
Altid for lidt.

Strømmen er stærk, river dig med som en vissen kvist. Videre, videre. Vandfald forude. Det sidste sus, det sidste og det første. I morgen begynder jeg forfra.

Skygger efterlader ingen døde kroppe.

Win-win

7. februar 2018

Metallet i lommen sætter mærker i håndfladen. Det er ikke meget forkert. Et skridt over stregen, men hvem har bestemt, at den skal tegnes netop der. Kriminel er et grimt ord. Sætter folk i bås. Det har han aldrig gjort.

Dirkens klik sender en slange ned gennem rygraden. Han har lært at holde af følelsen. Adrenalinens spark til samvittigheden, en ny gang mørkegemme i et fremmed hus.

Han roder ikke i deres ting, tager ikke deres computere eller iPads, kun designermøbler og PH-lamper. De kan købe en ny, forsikringen betaler, han har coke til flere uger. Win-win.

6. februar 2018

Ny i kassen, står der på skiltet. Det er en gabestok. Hey, jeg kan ikke finde ud af det, lad være med at spørge. Kaldet efter en leder til kassen tordner ud i butikken. Igen.

Hun sveder. Varerne smutter ud af hænderne, bippene sender røde signaler til hendes flossede nerver.

Stemningen er anspændt, men ingen siger noget. Rastløse bevægelser, døde blikke, mobiltelefoner op af og ned i lommer, klynkende unger i stramme hænder.

Hun skanner køen med blikket. Flytter mælken i kurven, så den ikke maser bollerne. Holder vejret for gamlingens spritdunst. To mere, så er det hendes tur.

Parat

5. februar 2018

Fingrene danser på tastaturet. Jive eller pasodoble, måske, han er mest til tango. Han lægger et chartek på hendes bord, hun fortsætter dansen. Han har lyst til at fange hendes hånd midt i et indviklet dansetrin, trække hende op fra kontorstolen, holde hende tæt.

Hun har brug for det. De hårdt opstregede øjne stirrer indædt på skærmen. I går var de røde inde under alt det sorte. I dag er de let hævede.

Singlelivet er flygtigt, der må gerne komme noget fast. Lønnen er ved at nå et tilfredsstillende niveau, han er parat. Hvorfor skulle hun sige nej?

Lyst

4. februar 2018

Hun drømmer. Solen leger i græsset, det suser i granernes toppe. Bølgerne slikker vådt tang i sig på den anden side af klitten. Hun ligger nøgen i sandet, skjult for alles blikke, bortset fra hans. Kun sollyset trænger ind gennem hendes lukkede øjenlåg.

Huden sitrer elektrisk, da strået prikker op ad benet, stryger armen ved albuen, stikker på halsen. Hun smiler, kniber øjnene helt sammen, fniser. Han vil have hende til at tro, det er et insekt, men hun lader sig ikke narre.

Skriget overrasker hende selv, hun farer op af sengen med stikkende sorte prikker overalt. Skide myrefarm.

Vegetativ tilstand

3. februar 2018

Det er trist at se de pårørende forsøge at komme i kontakt med pigen. Sygeplejersken kender dem efterhånden ret godt. De kommer ikke hver dag mere, men næsten. Barnet ænser dem ikke, ligger bare der med stive øjne. Allerede fæstet på et sted bag forhænget.

Der skal ikke så meget til, et lille puf, så er hun videre. Til alles gavn. Hun stopper sig selv, før tanken gror fast. Skellet er tyndt som papir. Et tryk på en knap, en sprøjte i droppet. Smerten forsvinder ikke, men livet kan gå videre.

Heldigvis er der også andre patienter.

Katastrofestemning

2. februar 2018

Nyhedsjinglen runger mellem væggene i opholdsstuen, han kigger op fra sin krydsord. Fru Jensen snorker derovre i lænestolen, køkkenet skramler med opvasken, så han må skrue på høreapparatet.

Overskrifterne skifter hurtigt, desværre kun trivialiteter. Ingen orkaner eller oversvømmede byer med mennesker siddende på hustagene. Ingen mortergranater eller antiluftskyts. Kun snakkende politikerhoveder og skatteunddragelser. Kedeligt, kedeligt. Der er intet, der kan løfte tunge øjenlåg og få blodet til at rulle raskere i årerne, som en lille katastrofe.

Christoffersen stirrer på ham med sine våde hundeøjne og lommetørklædet klar. Det er det tætteste, de kommer på springflod i dag. Ak ja.

Svingdør

1. februar 2018

Han sidder fast i svingdøren. Den i storcenteret. De kan aldrig lade ham have et rum for sig selv, skal altid lige nå at smutte med, selv om han gør sig langsom og bred. Så stopper den med en hylende lyd. Den sætter sig i halsen og i ørerne, lyden, giver dagen en blå tone. Idioter. Det hvisler ud mellem tænderne: Idiot. Pigen stirrer og gemmer næsen i halstørklædet, fniser til sin veninde. Han klemmer hårdt om flasken i lommen, det klirrer i posen. Fem minutter hjem til hoveddøren. I dag skal han nok klare det.

Smil

19. januar 2018

Hun er altid glad. Er det fordi, hun arbejder med blomster? Drengen står på fortovet uden for butikken og glor. Han er på vej hjem fra skole. Damen smiler og vinker til ham, han studerer sine snørebånd og såret på skinnebenet efter Mikkels fodboldstøvle.

Han får lyst til at sparke hende, damen i blomsterbutikken. Lige der, på skinnebenet. Han ved godt, det er ondt, men han ved ikke, hvordan hun ser ud, når hun ikke smiler. Øjnene slipper såret, han lægger hovedet på skrå og vinker tilbage uden at smile. Måske finder han ud af det en dag.