Pebernødden, som ville være stor

By admin, 17. december 2009

Det var op mod jul i den lille by, og gaderne var fulde af folk. Alle havde travlt med at fylde deres tasker og bagagerum med alle mulige slags julemad, godter og gaver.

En mor kom ud fra et supermarked med sin søn i klapvognen. Ungen havde åbenbart scoret en pose pebernødder og sad nu lykkeligt og gumlede med posen i den ene hånd og sin sut i den anden. Moren syntes vist, at han havde fået nok, og bøjede sig ned for at tage posen ud af hånden på drengen og gemme resten til senere. Men det faldt ikke helt i god jord. Ungen stak i et vræl og flyttede hånden med et hurtigt ryk – så hurtigt, at de øverste kager i posen hoppede faretruende op og ned. Et par håndfulde af dem hoppede så højt, at de trillede ud af posen og spredtes i klapvognen.

Nu er det jo ikke altid let at vide, hvad der foregår inde i hovedet på en to-årig. Men drengens ansigt, som lige havde set ud som en rynket rød tomat af arrigskab, blev pludselig koncentreret og nysgerrigt. Han tog en pebernød op i sin klistrede næve, så lidt på den og klemte den så hårdt, at der til sidst ikke var andet end krummer tilbage.

Det var ikke til at se forskel på de små undselige pebernødder, der lå og trillede rundt i klapvognen, men en af dem var nu alligevel noget særligt. Det mente den i hvert fald selv. Den havde ikke tænkt sig at ende sit liv som en knasende lyd mellem ungens mælketænder eller som en bunke krummer i hans klistrede hånd. Nej, denne lille pebernød ville nemlig blive til noget. Og helst noget stort! Nu var den sluppet ud af posen – næste forhindring var at undgå at blive kvast.

Men inden pebernødden nåede at udtænke en flugtplan, tog moren affære. Hun hev ungen op af vognen og fejede irriteret de undslupne pebernødder ned på fortovet. Så smækkede hun ham op i vognen igen – nu skreg han som en stukken gris – og hastede videre i formiddagens juletravle gader.

På fortovet lå et par håndfulde pebernødder tilbage. Et øjeblik efter blev et par stykker kvast af en størrelse 45. Lige før resten af flokken fik en lignende behandling, begyndte den ambitiøse lille nød at trille af sted hen ad fortovet. Måske var det vinden, der fik fat i den, måske var det noget andet. Den trillede i hvert fald lystigt af sted, hoppede og dansede ind og ud mellem sko og barnevognshjul.

– Sikke et held at jeg slap væk fra den unge, tænkte pebernødden, mens den forsøgte at undvige forhindringerne på fortovet. – Jeg er vel nok en heldig nød!

Som den trillede af sted, fik den følgeskab af et blad fra en tilbudsavis.

– Hvor skal du hen? råbte pebernødden.

– Der hvor vinden bærer mig hen! hylede bladet tilbage.

I det samme så pebernødden sig selv sammen med alle sine søskende i en glitrende regn af stjerner på bladets øverste kant. Det var rigtignok noget, der kunne bekræfte dens hedeste drømme. Selvfølgelig bortset fra, at dens søskende allerede var langt bagefter. Den skænkede dem faktisk ikke en tanke længere. Deres skæbne var beseglet af menneskebarnet med de hvide tænder og de klistrede næver. De ville ikke blive til andet end det, pebernødder var bestemt til at blive.

Men før pebernødden kunne nå at spørge bladet, hvordan det billede var havnet der, og hvordan den mon kunne få sine ønsker opfyldt, krøllede det sig sammen om en lygtepæl og blev hængende. Et øjeblik efter rev vinden det i to stykker, og væk var det.

Pebernødden trillede videre – med en endnu større trang til at blive rigtig stor. Byen holdt op, og nu var der ikke andet end marker, græs og træer i miles omkreds. Med ét hørte pebernødden en mærkelig pibende lyd, der kom inde fra det høje græs i vejsiden. En markmus sprang ud på vejen og forsøgte at holde trit med pebernødden, som stadig trillede rask af sted hen ad landevejen. Den havde aldrig set noget lignende før.

– Hvor skal du hen? peb den. – Må jeg komme med?

– Hvorfor vil du det? sagde pebernødden, – du ved jo ikke engang, hvem jeg er.

– Nej, men jeg kan se, at du er noget særligt. Jeg vil så gerne følges med dig!

Pebernødden ville gerne høre mere. Hvad var det, som markmusen syntes var så fantastisk? Men nu gik det ned ad bakke, og pebernødden fik ordentligt fart på. Den lille beundrer kunne ikke følge med længere og standsede forpustet op. Den stod der og så fortabt efter den trillende brune prik, der blev mindre og mindre i det fjerne.

Lidt efter kom der en stor sort fugl forbi. Den havde set pebernødden oppe fra sit yndlingssted i et højt træ, og nu styrtdykkede den med en sjældent set målrettethed ned og greb den i sit stærke næb, før nogen kunne nå at sige stop.

– Rrråå, Rrrrååååh! skreg fuglen, for det var en råge, og den syntes at det var sådan et pænt navn, så den kunne ikke lade være med at blamere sig. Den kunne så let som ingenting sluge pebernødden i én mundfuld.

– STOP! råbte pebernødden. – Spis mig ikke!

Fuglen glemte et øjeblik at slå med vingerne af forskrækkelse over, at dens mad talte til den. Så kom den til sig selv og landede på en bakketop i nærheden. Den smed pebernødden på jorden og gloede irriteret på den, først med det ene øje og så med det andet.

– Kan du ikke finde en anden nød, du kan æde, dit sorte spektakel, skændte pebernødden. – Jeg har planer om at blive stor, og det kan ikke lade sig gøre nede i maven på en krabat som dig!

– Hvordan vil du bære dig ad med at blive stor? spurgte fuglen. – Det var dog det dummeste, jeg nogensinde har hørt. Pebernødder er sat i verden for at blive spist, og det skal der ikke laves om på. Hvad andre talenter har du end det, at du smager godt og knaser så dejligt i næbbet? Nej, drop du hellere dine stjernenykker og bliv ved det, som du kan!

Fuglen var efterhånden kommet sig oven på forskrækkelsen og skulle lige til at spidde pebernødden med sit næb, da vinden igen kom nødden til hjælp. Et vældigt vindstød ramte bakken og fik fuglen til at slå en baglæns kolbøtte, mens pebernødden igen blev sat i bevægelse.

Den trillede ned ad bakken og lige ud på landevejen igen. Af sted gik det i en vældig fart. Pebernødden var ved at blive utålmodig. Et pebernøddeliv er kort, og nu måtte der snart ske noget, hvis drømmen skulle blive til virkelighed.

Lidt længere fremme kunne den se et underligt flimrende grønt lys. Solen var tittet frem bag en sky, og det så ud som om, at det flimrende lys glimtede om kap med solens vinterblege stråler. Pebernødden huskede de glitrende stjerner fra reklamebladet og fattede mod. Måske var det nu!

Da den kom lidt nærmere, kunne den se, at lyset kom fra en tom ølflaske, der lå i vejsiden. Pebernødden landede med et suk ved siden af den blanke ting. En solstråle slap gennem flaskens grønne glas og varmede pebernøddens inderste kerne. Men spejlbilledet i flaskens yderside var ikke så opmuntrende. Den buede overflade fik pebernødden til at se ualmindelig lille ud, så den forsøgte at lade være med at kigge på sig selv. Til gengæld var det som om, at den kunne se hele den store vide verden sammen med dens eget spejlbillede, og det var egentlig ganske rart.

Pludselig vågnede flasken op. Den havde ligget og lunet sig i de svage solstråler, men nu blev den opmærksom på pebernødden.

– Hvad er du for en nød, lo flasken, – du ser lidt mellemfornøjet ud!

– Ja, jeg må vist hellere trille videre, – mumlede pebernødden, der var ved at opgive håbet, – det her bliver jeg vist ikke stor af!

– Du vil gerne være stor? spurgte flasken. Pebernødden nikkede og så forventningsfuldt på ølflasken. Måske kunne den alligevel hjælpe…

– Du er på den forkerte side, sagde flasken drilsk. Pebernødden gloede uforstående på den. – Ja, du kan ikke blive ved med sådan at se alting udefra, fortsatte flasken og grinede flabet af sin egen veltalenhed. Pebernødden lignede efterhånden et stort spørgsmålstegn. – Kom her om på den anden side, fortsatte flasken lokkende.

Pebernødden trillede forsigtigt hen mod flaskehalsen. Flasken snurrede hurtigt rundt, og den bratte bevægelse fik pebernødden til at trille ind gennem åbningen og ned i flaskens indre. Herinde kunne nødden endelig se, hvad det var, flasken mente. Spejlbilledet inde i flasken var langt mere flatterende end det udenfor. Herinde så den kæmpestor ud.

Men pludselig mærkede pebernødden, at flasken vist ikke var helt tom alligevel. Den begyndte at suge væske op. Først blev den lidt irriteret. En pebernød bør ikke blive våd – så meget havde den da lært. I begyndelsen kæmpede den imod af alle kræfter, men så mærkede den lille nød, at den begyndte at vokse – og denne gang var det ikke kun en illusion i et grønt flaskeglas. Jo mere væske, den sugede op, jo større blev den. Den så på sig selv i flaskeglasset, mens den forsøgte at få krummen til at optage så meget fugtighed som muligt, og smilede selvtilfreds. Nu var den i sandhed ved at blive rigtig stor!

Og der i græsset ved vejkanten lå flasken og klukkede. Den havde været ved at kede sig ihjel, men nu havde den endelig fået selskab. Godt nok var pebernødden ikke stor, og meget kunne den ikke have at fortælle om, men flasken havde ikke tænkt sig at slippe den for nogen pris. De var et godt team, de to.

Og hvis ingen har samlet flasken op – ja, så ligger de der nok endnu.