Stjernen på torvet

By admin, 5. december 2011

Julemåneden begyndte med susende fart det år – helt bogstaveligt. En storm kom ind fra vest og rev og flåede i juleudsmykningen, så den havde ondt ved at holde sig fast. De få modige, der havde vovet sig ud for at se juletræet blive tændt på torvet, fik sig en ordentlig rusketur. De skuttede sig i den kolde vind og trak huerne længere ned over ørerne.

Oppe over den forfrosne flok hang en guirlande og svajede vildt i den stærke blæst. Den klamrede sig krampagtigt fast til husmurene i hver sin ende. Stjernen og julehjerterne, som sad på den, måtte selv sørge for at blive hængende. Den store stjerne i midten af guirlanden så sørgmodigt ned på gågaden under den. Det var nu tiende år, han hang der, men gæt om der var nogen, der havde bemærket jubilæet.

Han hang på det stykke af gågaden, som videde sig lidt ud mod torvet, og derfor var guirlanden på dette sted lidt længere end de øvrige. Det betød, at lige præcis denne guirlande med sin pynt blev hængt op på nøjagtig det samme sted år efter år. Det begyndte at blive lidt trivielt, syntes stjernen.  De andre stjerner fik da set lidt forskelligt, men ikke han. Tilmed måtte han nogle år tåle hånen fra det stolte juletræ på torvet foran rådhuset, som mente, at det nok var bedre end ham, fordi det var lavet af rigtig gran, og ikke af plastic. Første gang, det skete, havde han givet igen og sagt, at juletræet kun kunne holde en enkelt sæson, mens han kunne bruges flere gange, men det var der nu ikke kommet noget godt ud af!

I år var der endnu en ting, der gik ham på. En af pærerne i hans lyskæde var sprunget, og man havde ikke ulejliget sig med at skifte den ud. Det var til og med den pære, som sad helt oppe på spidsen af den øverste tak. Stjernen følte sig ilde til mode ved tanken om ”hullet” i hans silhuet. Det var som om, at han ikke var en rigtig stjerne, når der sådan manglede en tak.

Nu blev juletræet tændt med et ”Nææhhh!”, fra de fremmødte. Det var flot i år. Stjernen krympede sig allerede ved tanken om de nedladende ord fra den stolte gran hele december måned. Men pludselig var der en lille stemme, der sagde noget helt tæt på. Stjernen var lige ved at glemme at holde fast i guirlanden af bare forskrækkelse. Han hørte slet ikke ordene, bare den blide melodi i stemmens toneleje. Så lød den igen stakåndet og tynd: ”Må jeg sidde lidt her?” Det var en lille skovspurv, som kvidrede sit spørgsmål til stjernens store overraskelse. ”Jamen, selvfølgelig må du det!” svarede stjernen. ”Hvis du da kan holde dig fast i dette vejr.” Fuglen flyttede sig nærmere og pustede sig op for at holde varmen bedre. ”Jo, tak,” pippede den. ”Du giver så dejligt læ mod vestenvinden, og jeg er blevet kastet hid og did, siden jeg kom lidt for langt ud i det åbne land.” Den lille krop skælvede ved tanken om alle de strabadser, den havde været udsat for, siden stormen begyndte. Fuglen sad der længe og samlede kræfter, før den fløj videre i sit forsøg på at finde hjem, da blæsten var løjet en smule af.

Det blev lidt tomt deroppe på guirlanden, da fuglen var fløjet. Det var så hyggeligt at have en at sludre med, men nu virkede stilheden ekstra stor og svær at holde ud. Nede på torvet var der også stille nu. Folk var gået hjem, og dagens travle lyde begyndte at tage af. Stjernen skævede forsigtigt over på det store juletræ. Det var tilsyneladende midt i en diskussion med et af de store træer på pladsen, der var pyntet med lange lyskæder af fine, små pærer. Dem havde han også før haft sit hyr med. Kæderne, altså. Træerne nedværdigede sig ikke til at tale med sådan noget kunstigt bras, som de så malende udtrykte det. Men lyskæderne var rappe i munden og kunne tage vejret fra selv den mest velforberedte taler med deres vittige smådrillerier og sarkastiske tilråb. Der havde stjernen ikke en chance for at få et ord indført, for han kunne godt lide at tænke sig om, før han svarede for sig. Lyskæderne vidste godt, at de tog sig godt ud, og de blev tit beundret af folk, der gik forbi. Det var steget dem til hovedet allerede for flere år siden, og han havde ikke tænkt sig at indlade sig med dem i år.

Med ét blev han revet ud af sine triste tanker. En mand var standset på gaden under ham. Han stod og rodede febrilsk i sin taske, som om han ledte efter noget. Stjernen drejede sig lidt og strakte sig længere ned mod gaden, så manden dernede fik lidt mere lys til sit forehavende. Manden løftede hovedet og så op mod stjernen, som om han fornemmede, at der var sket en forandring. Han rynkede panden lidt, men så gik han et par skridt nærmere og åbnede tasken op mod lyset. Han rodede lidt mere, og stjernen så, at et smil bredte sig på mandens ansigt. Han havde fundet det, han ledte efter: En lille lap papir med en adresse på. Manden rettede sig op, og nu gik han målbevidst ned ad gaden. Snart havde han fundet det rigtige husnummer og forsvandt ind i en portåbnings mørke favn.

Natten gik og morgenen kom. Enkelte cyklister udnyttede den mennesketomme gågade til at skyde genvej på vej til job eller skole. Stjernen hang deroppe og slumrede lidt. Der var ikke så meget at se på endnu. Pludselig blev han vækket af et højt vræl. Han vred sig for at se, hvor lyden kom fra. En mor med sin lille datter ved hånden stod henne ved juletræet. Først tænkte stjernen, at han måtte have hørt forkert. Det plejede at være udråb af beundring og glade, ivrige barnestemmer, han hørte, når nogen stod ved træet. Men denne pige vrælede af sine lungers fulde kraft. Så forstod han. På morens fagter og stressede ansigtsudtryk kunne han se, at hun brugte alle sine overtalelsesevner på at få pigen til at indse, at de var sent på den og ikke havde tid til at stå og beundre et juletræ lige nu. Men pigen lod sig ikke sådan overtale. Hun var helt bjergtaget af træets mange lys, og hun havde ikke tænkt sig at rykke sig en millimeter ud af stedet. Stjernen sukkede. Det var ikke til at holde ud at høre på. Han havde lyst til at hoppe ned fra sin plads og løbe hen og få balladen til at holde op. Men hvad skulle han egentlig kunne gøre? Han havde ikke den mindste erfaring med at berolige skrigende børn.

Pludselig kiggede moren lige op på ham, som om hun havde hørt hans tanker. Hun forsøgte endnu engang at få pigens opmærksomhed, mens hun pegede ivrigt op på den meget forbløffede stjerne. Pigens hyl blev lidt mindre insisterende. Nu kiggede hun også på ham, så han næsten blev helt flov. Det var lige før, han rødmede, hvis det altså havde været muligt for en julestjerne af kunstigt gran. Ganske umærkeligt fik moren manøvreret pigen tættere på. Først gik hun modvilligt med, men lidt efter lidt slap hun sin stædighed og stirrede nysgerrigt på stjernen deroppe. ”Og det var det, der skete julenat,” hørte stjernen moren sige til pigen, da de passerede forbi under ham. ”Hvis det ikke havde været for stjernen, så havde de aldrig fundet vejen til den lille Frelser!” Stjernen så undrende efter dem, indtil de var forsvundet ud af syne.

Før han kunne nå at få styr på alle de tanker, det korte brudstykke af samtalen havde givet ham, lød der endnu en stemme. ”Tak for hjælpen, du,” brummede en dyb basstemme. Stjernen var stadig helt forvirret og kunne ikke finde ud af, præcis hvor lyden kom fra. Pludselig så han, at det store juletræ stod og dirrede af latter. Han skulle lige til at gå i forsvarsposition, da den stolte gran fra skoven igen talte med sin dybe, behagelige bas. ”Den unge var da lidt af en plage,” sagde træet, ”men du fik hende på andre tanker.” ”Gjorde jeg?” sagde stjernen tvivlende. ”Det var da hendes mor, som fandt på en eller anden røverhistorie, ikke jeg.” Så lød granens dybe latter igen. Stjernen blev lidt forlegen, men mærkeligt nok følte han sig ikke dårligt tilpas, sådan som han havde gjort nogle af de andre år, når juletræet på torvet rullede sig ud. Han fornemmede, at denne gran ikke var stolt og hovmodig, som nogle af de andre havde været.

”Ser du,” begyndte juletræet igen, ”det var ingen røverhistorie. Denne mor havde fat i julens inderste kerne. Stjernen, hun talte om, ledte en flok vise mænd fra Østens lande hen til barnet i krybben, der blev født den første julenat for mange, mange år siden for at genoprette forbindelsen mellem mennesket og dets Skaber.”

”Jamen,” hviskede stjernen, ”hvad har det med mig at gøre? Jeg er jo ikke engang en rigtig stjerne, bare noget julepynt, lavet af plastic.” ”Det er noget, du tror,” sagde granen alvorligt. ”Du skal ikke høre efter, hvis nogen vil bilde dig ind, at de er bedre end dig. Du er nemlig meget værdifuld, og denne gade ville mangle noget, hvis du ikke var her.”

Stjernen troede ikke sine egne ører. Han var lige ved at falde ned fra guirlanden af bare forbløffelse. Hvordan kunne juletræet dog sige sådan noget? Han vidste vel godt selv, at han ikke var ægte, og at der fandtes hundredvis, ja, måske tusindvis af helt ens stjernekopier, der lignede ham på en prik, så det var umuligt at skelne den ene fra den anden. Han skulle lige til at protestere, men nåede det ikke, før juletræet fortsatte sin tale.

”Jeg så, hvordan du gav spurven ly for stormen, og hvordan du lyste for manden i nat, så han fandt det, han ledte efter,” sagde juletræet. ”Og det er bare nogle af de ting, jeg har lagt mærke til, mens jeg har stået her på torvet, før de tændte mine lys. Hvis man vil, så kan man gøre en forskel, selv hvis man ikke føler sig særlig speciel. Det er du et bevis på!” Granen nikkede sigende med sin top, så alle lyskæderne måtte klamre sig fast for ikke at falde af. Og så lo den sin dybe, behagelige latter endnu engang.

For første gang i 10 år syntes stjernen pludselig, at han sad på den rette plads. Og da december var ovre, og juleudsmykningen blev pakket væk til næste år, følte stjernen sig endelig hel på trods af den manglende pære. For det gør noget ved en stjerne, når han finder ud af, at han kan gøre noget for andre…